BLOGενα κοκκινο κραγιον – μια ιστορια αιωνων

ενα κοκκινο κραγιον – μια ιστορια αιωνων

ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΓΙΟΝ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΙΩΝΩΝ

photo by pinterest

Όλα ξεκινούν γύρω στο 3.500 π.Χ. στην Αρχαία Μεσοποταμία με τη βασίλισσα Puabi να χρησιμοποιεί για πρώτη φορά μια κόκκινη χρωστική στα χείλη της φτιαγμένη από λευκό μόλυβδο με θρυμματισμένες κόκκινες πέτρες για να συμβολίσει τη θέση της στην εξουσία. Η Κλεοπάτρα, ωστόσο, προτιμούσε την καρμίνη, μια κόκκινη χρωστική που προέρχεται από κόκκινα έντομα και κόκκινη ώχρα.

Στην Aρχαία Ελλάδα κραγιόν αυτού του είδους φορούσαν κυρίως ιερόδουλες καθώς είχε συνδεθεί με τη σεξουαλικότητα και τα υλικά που χρησιμοποιούσαν ήταν φυσικής προέλευσης όπως κόκκινη ώχρα, μουριές, φύκια και άλλα συστατικά που δίνουν το κοκκινωπό χρώμα. Αντίθετα, στην Αρχαία Ρώμη υπήρξε σύμβολο πλούτου και χαρακτηριστικό των ανθρώπων της υψηλής κοινωνίας.

 

photo by pinterest
photo by pinterest

Την εποχή του Μεσαίωνα κρίθηκε πολύ αυστηρά και θεωρήθηκε σύμβολο ανηθικότητας και αντίθετο με τις θρησκευτικές διδασκαλίες της εποχής. Παρ’ όλα αυτά, η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας αδιαφόρησε για αυτές τις εντολές και μάλιστα πρόβαλε αυτή την επιλογή σαν μια δύναμη για να απωθήσει το κακό. Αυτή η έγκριση έδωσε τότε μεγάλη δημοτικότητα στο κόκκινο κραγιόν. Τα υλικά παρασκευής που επέλεγε ήταν η κοχενίλη, το αραβικό κόμμι,τα ασπράδια αυγών, γάλα   σύκου αλλά και λευκό μόλυβδο, ένα υλικό πολύ επικίνδυνο έως θανατηφόρο.

Το κόκκινο κραγιόν απέκτησε νέα σημασία κατά τη διάρκεια του κινήματος των σουφραζέτων της δεκαετίας του 1920, συμβολίζοντας τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Η επιχειρηματίας ομορφιάς Elizabeth Arden ενέπνευσε γυναίκες όπως η Elizabeth Cady Stanton, η Charlotte Perkins Gilman και η Emmeline Pankhurst να φορούν κόκκινο κραγιόν ως σήμα θάρρους, όταν μοίρασε σωλήνες κραγιόν σε σουφραζέτες το 1912. Τα υλικά που κυριαρχούσαν για την παραγωγή του ήταν το κερί μέλισσας, η βαζελίνη και άλλες χρωστικές.

Μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το κόκκινο κραγιόν ήταν σύμβολο πατριωτικής θηλυκότητας με τις διάσημες αποχρώσεις “Fighting Red” και “Victory Red”. Μάλιστα, η Elizabeth Arden παρήγαγε μια απόχρωση που ταίριαζε με τα διακοσμητικά στοιχεία των στολών των γυναικών πεζοναυτών. Ο Χίτλερ προφανώς το μισούσε. Τα τολμηρά κόκκινα χείλη παρέμειναν μια κλασική επιλογή και αργότερα με πρωταγωνίστριες τα είδωλα του Hollywood, Audrey Hepburn και Marilyn Monroe. Το κόκκινο χρώμα διατηρήθηκε στη μόδα και τη δεκαετία του 1980 με κυρίαρχες προσωπικότητες τη Madonna, Julia Roberts και Lynda Carter.

Από το 1920 το κραγιόν άρχισε να παράγεται σε σωληνάρια. Τόσο οι συσκευασίες όσο και οι φόρμουλες βελτιώθηκαν. Από το 1980 μέχρι και σήμερα κυκλοφορούν σε πολλές αποχρώσεις με αρώματα, ενυδατικά συστατικά, βιταμίνες, αντηλιακά φίλτρα και άλλα. Τα συστατικά, η τεχνολογία και η σύνθεση των κραγιόν εξελίσσονται συνεχώς και έχουμε στη διάθεση μας προϊόντα υψηλής ποιότητας και απόδοσης καθώς και ποικιλία σε συσκευασίες, υφές και τρόπους εφαρμογής. Τα έντονα κόκκινα χείλη, αναμφίβολα, έχουν απασχολήσει διαχρονικά την επικαιρότητα. Ανάλογα με την εποχή και τον πολιτισμό αποτελούν σύμβολο το οποίο καταγγέλλει, διαμαρτύρεται, προσελκύει, γοητεύει και εκφράζει εξουσία και δύναμη.

photo by pinterest

Σήμερα, το κόκκινο κραγιόν παραμένει ένα κλασικό και διαχρονικό προϊόν ομορφιάς, σύμβολο αυτοπεποίθησης και δύναμης. Οι διάφοροι οίκοι μόδας και καλλυντικών συνεχίζουν να κυκλοφορούν νέες αποχρώσεις και φόρμουλες. Έτσι, το κόκκινο κραγιόν γίνεται απαραίτητο σε κάθε γυναικείο νεσεσέρ και όπως έχει πει και η Bobbi Brown: “Nothing says confidence and glamour like a classic red lip.”

 

Από την Ρίτσα Μαλογιάννη

Απόφοιτη του τμήματος Fashion | Graphic | Media Advanced Level SS2023

Back to top
L

The ultimate make-up shop page brings you everything you need