BLOGοι μουσεσ του εικοστου αιωνα

οι μουσεσ του εικοστου αιωνα

ΟΙ ΜΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Κατά τον 20ό αιώνα σημειώθηκαν τεράστιες αλλαγές στην μόδα και το μακιγιάζ, συγκριτικά με τον προηγούμενο αιώνα. Όπως και σήμερα, υπήρχαν και τότε οι “influencers” και τα “IT girls”, οι οποίες δημιουργούσαν τις τάσεις. Οι γυναίκες εκείνες, με την εμφάνιση και το στυλ δεν επηρέασαν απλά την μόδα και το μακιγιάζ, αλλά ενέπνευσαν τις γυναίκες να βρουν το στυλ που τους ταιριάζει και να αναδείξουν την προσωπικότητα τους. Ας δούμε κάποιες από εκείνες, οι οποίες άφησαν το στίγμα τους στο μακιγιάζ και στην ομορφιά.

photo by pinterest

Την δεκαετία του 1920 η εμβληματική ηθοποιός Clara Bow, αντιπροσώπευε τέλεια το “flapper look”. Ήταν απελευθερωμένη, προοδευτική, με μοντέρνο στυλ στα ρούχα και έντονο μακιγιάζ. Υπήρξε από τις πρώτες, που υιοθέτησε τις νέες τεχνικές του μακιγιάζ και τις εδραίωσε. Η επιρροή της όμως, δεν περιορίστηκε μόνο στις καθημερινές γυναίκες της εποχής, αλλά επηρέασε και την βιομηχανία του μακιγιάζ. Πολλές εταιρίες έφτιαξαν προϊόντα, τα οποία ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της δημιουργίας του “flapper look”. Κραγιόν, σκιες και πούδρα εμπνευσμένα από το στυλ της.

Το τολμηρό μακιγιάζ της αποτελούνταν από βαρύ foundation και πούδρα στο πρόσωπο ,σε ματ φινίρισμα. Κόκκινα χείλη, σε σχήμα “cupid’s bow”. Καλοσχηματισμένα φρύδια, με την χρήση μολυβιού. Το ρουζ της ήταν απαλό για να προσδώσει φρεσκάδα και νεανικότητα.

Η Greta Lovisa Gustafsson, γνωστή ως Greta Garbo ήταν από τις πιο επιδραστικές ηθοποιούς του χρυσού αιώνα του Χόλιγουντ. Το μακιγιάζ της ήταν χαρακτηριστικό και εύκολα αναγνωρίσιμο. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για makeup artist και σχεδιαστές, ενώ γινόταν χρήση του μακιγιάζ της και στον κινηματογράφο. Οι τεχνικές της επίσης οδήγησαν στην δημιουργία προϊόντων, τα οποία απευθύνονταν σε γυναίκες, που ήθελαν να μιμηθούν του μακιγιάζ της. Ακόμα και σήμερα κάποιες σύγχρονες τεχνικές αντλούν έμπνευση από εκείνη.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του μακιγιάζ της ήταν η ματ επιδερμίδα με την χρήση foundation και πούδρας. Χρησιμοποιούσε μια πρώιμη τεχνική του contouring, κατά την οποία σκίαζε ελαφριά τα ζυγωματικά της, για να δώσει βάθος στο πρόσωπό της. Στα μάτια τοποθετούσε σκουρόχρωμες σκιές για να δημιουργήσει smokey eyes. Στα χείλη προτιμούσε ελαφριές αποχρώσεις, αντίθετα με τις έντονες τάσεις της εποχής, ώστε το κεντρικό σημείο να είναι τα μάτια.

photo by pinterest
photo by pinterest

Η πριγκίπισσα και ηθοποιός Grace Kelly ήταν μια αληθινή φιγούρα της ομορφιάς και της κομψότητας. Σε μια εποχή, κατά την οποία επικρατούσαν έντονες τάσεις, εκείνη επέλεξε την απλότητα και την κομψότητα για το μακιγιάζ της.

Για το μακιγιάζ της χρησιμοποιούσε ελαφρύ foundation και πούδρα για ματ επιδερμίδα, ενώ το ρουζ σε απαλές ροζ ή ροδακινί αποχρώσεις πρόσθετε μια υγιή λάμψη στα μάγουλα. Τα μάτια της τα τόνιζε με ουδέτερες σκιές, όπως καφέ και μπεζ. Τοποθετούσε λεπτό,διακριτικό eyeliner και μάσκαρα σε καφέ ή μαύρο χρώμα. Τα χείλη της αναδείκνυε με κραγιόν σε φυσικές, απαλές αποχρώσεις.

Η Lesley Lawson, γνωστή ως Twiggy ήταν διάσημο μοντέλο της δεκαετίας του 1960 και το απόλυτο σύμβολο της μόδας. Με το τολμηρό και σχετικά ανδρόγυνο στυλ της διαφοροποιήθηκε από τα μοντέλα της εποχής της. Είχε κοντά μαλλιά και λεπτή σιλουέτα. Με τον τρόπο αυτό, εισήγαγε ένα νέο πρότυπο ομορφιάς, διαφορετικό από την προηγούμενη
δεκαετία. Με το μακιγιάζ της, το οποίο το έκανε μόνη της, έφερε στο προσκήνιο νέες τεχνικές, επίσης διαφορετικές από τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν νεανικό, επαναστατικό και πρωτοποριακό. Σύντομα έγινε τάση με χιλιάδες γυναίκες να προσπαθούν να το μιμηθούν.

Το μακιγιάζ της Twiggy ήταν τολμηρό, με έντονη έμφαση στα μάτια. Χρησιμοποιούσε δραματικό μαύρο eyeliner για να δημιουργήσει παχιές γραμμές και ψεύτικες βλεφαρίδες για να τονίσει το βλέμμα της, συχνά προσθέτοντας γραμμές κάτω από τα μάτια, για να προσομοιάσει βλεφαρίδες. Οι σκιές ματιών της ήταν συνήθως ανοιχτόχρωμες και ουδέτερες, όπως μπλε ανοιχτό ή λιλά. Τα χείλη της παρέμεναν απαλά και φυσικά σε ροζ ή nude αποχρώσεις, ώστε να δίνεται έμφαση κυρίως στα μάτια. Η ελαφριά βάση και το φυσικό ρουζ συμπλήρωναν το look της, δίνοντάς της μια νεανική εμφάνιση.

photo by pinterest

Από την Ντριόλα Οσμάνι

Απόφοιτη του τμήματος FASHION | GRAPHIC | MEDIA ADVANCED LEVEL FW23-24

Back to top
L

The ultimate make-up shop page brings you everything you need